THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES

Sunday, September 25, 2011

Duhai hati, optimislah dengan Allah !

aku belajar bahawa..
tidak selamanya hidup itu indah..
kadang..
Allah membelokkan rencanaku..
namun..
aku tahu...
bahawa Allah tidak pernah meninggalkanku..
oleh itu..
aku akan menghadapi hidup ini dengan bersyukur..
aku belajar bahawa..
ujian pasti datang dalam hidupku..
kerana aku tahu bahawa semua itu tidak melampaui kekuatanku..
maka aku akan belajar menghadapinya dengan tabah dan sabar..
aku belajar bahawa tidak ada kejadian yang harus disesali dan ditangisi kerana semua rancanganNya indah bagiku..
maka aku akan menghadapinya dengan bersyukur..
Ya Allah, tuntuni langkah ini dengan redhaMU...
Jikalau kamu tidak menolongnya (Muhammad) maka sesungguhnya Allah telah menolongnya (yaitu) ketika orang-orang kafir (musyrikin Makkah) mengeluarkannya (dari Makkah) sedang Dia salah seorang dari dua orang ketika keduanya berada dalam gua, di waktu dia berkata kepada temannya : "Janganlah kamu berduka cita, Sesungguhnya Allah beserta kita". Maka Allah menurunkan keterangan-Nya kepada (Muhammad) dan membantunya dengan tentara yang kamu tidak melihatnya dan Al-Qu'ran menjadikan orang-orang kafir itulah yang rendah. Dan kalimat Allah itulah yang tinggi. Allah Maha Perkasa Lagi maha Bijaksana. (QS. At-Taubah; 40)
Barang siapa yang berjihad demi menegakkan agama Allah maka niscaya Allah akan menolongnya untuk mencapai tujuan tersebut. Ingat ! Allah selalu bersama kita dan Dia tahu terhadap apa yang kita kerjakan. Segala kesulitan akan dipermudah jalannya selama kita meminta pertolongannya. Namun kita harus berbekal kesabaran karena kesabaran akan membuat kita berhasil melintasi segala rintangan tersebut. Menanti pertolongan dari Allah berarti harus bersabar sampai Allah menghilangkan segala rintangan dan kesulitan tersebut yang tidak dapat dihilangkan oleh manusia lainnya melainkan hanya Allah. Menanti dan mengharapkan pertolongan Allah dengan sabar adalah bekal yang paling utama karena yang demikian menunjukkan kepercayaan kita terhadap Sang pencipta. janganlah bersedih hati dan berduka cita dalam berjihad. Karena Allah tidak akan tinggal diam selama ia berjihad demi menegakkan agama-Nya dan semata-mata ingin mendekatkan diri pada-Nya. Allah pasti akan menolong orang-orang yang berbuat kebajikan. Bersabarlah karena Allah telah menentukan takdir atas segala sesuatu dengan waktu yang tidak akan dilewati dan dilampauinya. Jika waktu itu telah tiba, ia tidak akan terlambat atau lebih cepat walau sedikitpun. Hanyalah Allah yang Maha Bijaksana lagi Maha Penolong.

7 comments:

Hazwan said...

like ur entry... Optimis ngan Allah!!

Anonymous said...

Semoga terus thabatdiatas jalan ini.

Tingkatkan kefahaman kita tentang jalan dakwah ini. Semakin kita faham, semakin kita jelas halatuju kita. Kefahaman yang kabur akan menumpulkan gerak kerja dakwah. Kefahaman bukan untuk dicari, tapi untuk dibina dalam diri kita.

Hamba ALLAH..

Anonymous said...

teruskan thabat di jalan tarbiyyah.. janganlah engkau mngnggap aku sbg pengiim misteri, hadirku hanya pemberi semangat pd kamu.. insyaallah, engakau akan mengenali diri suatu hari nanti..

hamba ALLAH

Anonymous said...

Tanggungjawab sebagai murabbi itu besar. Maka, kadang kala bila kita mula mengevaluasi akan sikap mutarabbi-mutarabbi kita yang pelbagai ragam, kita mula mengeluh akan ragam-ragam setiap satu. Ada yang sebegini perangainya, ada yang sebegitu perangainya.

Hamba ALLAH...

Anonymous said...

Semoga menjadi mujahidah sejati. Iman & taqwa jadi keutamaan...bukannya harta dan keindahan dunia yg sementara ini...

Hamba ALLAH...

Anonymous said...

Aku semakin mengerti, ‘JARAK’ ini bukan untuk menghukumku..tetapi ‘JARAK’ ini untuk MENJAGA aku dan dia..

✿~ Dengan ‘JARAK’ ini aku dan dia berjanji untuk BERUBAH menjadi yang lebih baik..
✿~ Dengan JARAK ini aku dan dia berjanji untuk MEMPERBAIKI cinta kepada Ilahi..
✿~ Dengan jarak ini aku dan dia berjanji untuk MENCINTAI Pencipta kami lebih dari segalanya..
✿~ Dengan JARAK ini aku dan dia berjanji untuk MENDALAMI Islam hingga ke akar umbi..
✿~ Dan Dengan JARAK ini jua aku dan dia yakin andai tiba saatnya nanti, aku dan dia akan LEBIH BERSEDIA untuk melayari semua ini dengan jalan yang diredhai..

p/s : Terima kasih ya Allah kerana memberi PELUANG kepadaku melalui jalanMu ini..terima kasih kerana memberikan JARAK itu kepada aku dan dia..♥♥

INSAN YANG MENCARI KEBENARAN

Anonymous said...

Buat mu MUSLIMAH...
Labuhkanlah tudung mu.
Longgarkanlah pakaian mu.
Kurangkanlah penampilan mu.

♥ Biarlah orang berkata kamu seperti "ustazah". Yang penting NIAT mu baik...LILLAHI TAA'LA.. ^_^ ♥ Kalau dulu lelaki memandang kamu dengan penuh 'minat'. Kini biarlah mereka memandang mu pula dengan pandangan 'hormat'..

HAMBA ALLAH..

Post a Comment