THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES

Sunday, September 25, 2011

Duhai hati, optimislah dengan Allah !

aku belajar bahawa..
tidak selamanya hidup itu indah..
kadang..
Allah membelokkan rencanaku..
namun..
aku tahu...
bahawa Allah tidak pernah meninggalkanku..
oleh itu..
aku akan menghadapi hidup ini dengan bersyukur..
aku belajar bahawa..
ujian pasti datang dalam hidupku..
kerana aku tahu bahawa semua itu tidak melampaui kekuatanku..
maka aku akan belajar menghadapinya dengan tabah dan sabar..
aku belajar bahawa tidak ada kejadian yang harus disesali dan ditangisi kerana semua rancanganNya indah bagiku..
maka aku akan menghadapinya dengan bersyukur..
Ya Allah, tuntuni langkah ini dengan redhaMU...
Jikalau kamu tidak menolongnya (Muhammad) maka sesungguhnya Allah telah menolongnya (yaitu) ketika orang-orang kafir (musyrikin Makkah) mengeluarkannya (dari Makkah) sedang Dia salah seorang dari dua orang ketika keduanya berada dalam gua, di waktu dia berkata kepada temannya : "Janganlah kamu berduka cita, Sesungguhnya Allah beserta kita". Maka Allah menurunkan keterangan-Nya kepada (Muhammad) dan membantunya dengan tentara yang kamu tidak melihatnya dan Al-Qu'ran menjadikan orang-orang kafir itulah yang rendah. Dan kalimat Allah itulah yang tinggi. Allah Maha Perkasa Lagi maha Bijaksana. (QS. At-Taubah; 40)
Barang siapa yang berjihad demi menegakkan agama Allah maka niscaya Allah akan menolongnya untuk mencapai tujuan tersebut. Ingat ! Allah selalu bersama kita dan Dia tahu terhadap apa yang kita kerjakan. Segala kesulitan akan dipermudah jalannya selama kita meminta pertolongannya. Namun kita harus berbekal kesabaran karena kesabaran akan membuat kita berhasil melintasi segala rintangan tersebut. Menanti pertolongan dari Allah berarti harus bersabar sampai Allah menghilangkan segala rintangan dan kesulitan tersebut yang tidak dapat dihilangkan oleh manusia lainnya melainkan hanya Allah. Menanti dan mengharapkan pertolongan Allah dengan sabar adalah bekal yang paling utama karena yang demikian menunjukkan kepercayaan kita terhadap Sang pencipta. janganlah bersedih hati dan berduka cita dalam berjihad. Karena Allah tidak akan tinggal diam selama ia berjihad demi menegakkan agama-Nya dan semata-mata ingin mendekatkan diri pada-Nya. Allah pasti akan menolong orang-orang yang berbuat kebajikan. Bersabarlah karena Allah telah menentukan takdir atas segala sesuatu dengan waktu yang tidak akan dilewati dan dilampauinya. Jika waktu itu telah tiba, ia tidak akan terlambat atau lebih cepat walau sedikitpun. Hanyalah Allah yang Maha Bijaksana lagi Maha Penolong.

Saturday, May 14, 2011

Dilema Cinta Ilahi..


"Puas kucoretkan kata cinta ini,
beriringan kata seindah bicara,
lautan api telah pun ku selami,
namun geloranya tetap sama.

Oh Tuhan,di manakah CINTA-MU,
Oh Tuhan,di manakah RINDU-MU,
dan ke manakah REDHA-MU,
ke manakah RESTU-MU.

dilema CINTA ini merunsingkan hatiku,
kuharapkan CINTA-MU ILAHI...
dilema CINTA ini merunsingkan hatiku,
hanya tuk dapatkan RAHMAT dari-MU...."

ISTIDRAJ...Kita tahu bahawa ilmu itu cahaya, dan tidak akan memasuki hati-hati yang gelap, tetapi kita lihat, kawan kita yang berjudi, yang minum arak, boleh berjaya pula, sedangkan kita terkial-kial walaupun sudah berusaha. Kita tahu bahawa, siapa yang berbuat baik, taat kepada ALLAH akan dipermudahkan jalan kehidupannya, tetapi kita lihat, kawan kita ini tidak solat, tetapi bisnesnya menjadi, kita pula hidup dengan penuh cabaran dan dugaan. Kita juga tahu bahawa, ISLAM ini agama yang benar, tetapi kita sering melihat orang-orang yang bukan ISLAM itu lebih berjaya, dan ummat ISLAM tertindas dalam kehidupan sempit lagi derita.
Kenapa begitu? Sekarang ini, yang manakah benar? Adakah kita faham selama ini tidak benar?

Maka soalan ana…

Adakah anda tahu apa itu istidraj?
Istidraj ini adalah satu kalimah, yang sering menunjuk kepada keadaan seseorang itu yang terus dilimpahkan rezeki dan kejayaan yang melimpah ruah dalam kehidupannya, walaupun dia bukan hamba ALLAH yang taat, malah seorang pembuat maksiat yang tegar. Kenapa mereka ini dinamakan manusia yang mendapat istidraj? Apakakah maksud istidraj?
Istidraj adalah, apabila ALLAH memberikan kejayaan, harta kekayaan, rezeki yang melimpah ruah untuk manusia itu menjadi lebih jauh dariNya.
Biasanya, manusia yang mendapat istidraj ini adalah mereka yang tidak berusaha menjalankan ISLAM dalam kehidupan, juga tidak berusaha mengenali ALLAH SWT.
Contoh manusia yang mendapat istidraj ini banyak. Kita lihat contoh yang mudah. Qarun. Apakah anda kenal kepada Qarun? Dia ini adalah seorang manusiayang teramat kaya. Diriwayatkan bahawa, kotak yang mengisi kunci kepada gedung-gedung perbendaharaannya tidak mampu diangkat oleh orang-orang yang kuat. Hal ini hendak menyatakan betapa kayanya dia.
Kisah Qarun terdapat di dalam Al-Quran. Hartanya melimpah ruah. Segala perniagaannya menjadi. Segala pelaburannya mengembang. Hartanya makin hari makin bertambah, sedang yang bertambah semalam tidak pula luak digunakan.
Tetapi bila Nabi Musa cuba mengingatkannya berkenaan semua kekayaannya itu datang daripada ALLAH, maka Qarun dengan angkuh menjawab,
“ Tidak, semua ini adalah hasil dari ilmuku”
Lihat. Lihat apa kata Qarun. Tidak, semua ini adalah hasil dari… ILMUKU. Dia nyata semakin jauh dari ALLAH, walaupun kekayaannya menjadi, rezekinya melimpah ruah dan sebagainya. Dia saban waktu memperlekehkan pengikut-pengikut nabi Musa yang terdiri dari orang miskin dan hamba.
Apakah pengakhiran Qarun? Dia akhirnya ditenggelamkan ALLAH ke dalam bumi dengan seluruh hartanya. Kisah ini terdapat di dalam Al-Quran.
Nah… Apakah itu yang kita mahu?
Sebab itulah, saya hendak mengajak saudara-saudari berfikir, apakah yang akan timbul di dalam hati kalian apabila kalian ini jenis yang melazimi dosa-dosa, melakukan maksiat, kemudian kalian berjaya di dalam peperiksaan atau perniagaan. Apakah yang agaknya akan timbul dalam jiwa kalian?
Saya yakin, 99% akan merasa begini, “ Tengok, aku tak solat pun berjaya. Siapa kata solat tu bawa kejayaan?”
Apakah yang akan terjadi kepada anda ketika itu? Anda berjaya, tetapi anda semakin jauh dari ALLAH. Itulah istidraj.
Maka jangan gusar bila tidak berjaya. Cuba lagi. Hubungan keimanan anda dengan ALLAH itulah yang pertama sekali perlu anda perhatikan. Jika anda berjaya membina hubungan keimanan yang baik, insyaALLAH, datanglah badai apa sekalipun, anda akan mampu melaluinya.
Sebenarnya ALLAH suka menguji hamba-hambaNya yang beriman. Terdapat satu kisah yang saya suka baca ketika saya masih kecil.
Terdapat dua orang nelayan. Seorang penyembah berhala, dan seorang lagi muslim yang taat kepada ALLAH. Ketika menebar jala, yang menyembah berhala menyebut nama berhalanya, manakala yang muslim membaca bismillah. Bila jala diangkat, yang menyembah berhala mendapat banyak ikan, manakala yang muslim, hampir sahaja tiada ikan untuknya pada hari itu.
Malaikat yang melihat keadaan itu bertanya kepada ALLAH.
“ Ya ALLAH, apakah yang telah berlaku? HambaMu yang menyekutukanMu, KAU berikan dia rezeki yang banyak, sedangkan hambaMu yang menyebut namaMu, KAU tidak memberikan DIA apa-apa”
ALLAH menjawab,
“ Yang menyekutukanKu, tempatnya memang sudah pasti NERAKA. Maka apalah sangat rezeki yang pasti akan hancur itu jika Kuberikan kepadaNya? Tetapi HambaKu yang beriman itu, AKU hendak mengganjarkanNya syurga, maka AKU suka mengujinya untuk melihat kebenaran imanNya”
Nah, jangan anda kecewa bila diuji, tidak berjaya di dalam peperiksaan walau sudah studi, gagal dalam perniagaan walau kemas menyusun strategi. Itu semua adalah sebahagian dari ujian ALLAH. ALLAH menguji hanya untuk mereka yang dikasihi. Bukankah ALLAH SWT ada berfirman,
“ Apakah kamu mengira KAMI akan membiarkan kamu berkata kami beriman sedangkan kamu belum diuji?…”
Jika gagal terhadap satu-satu perkara, itu hanya perkara itu. Anda masih belum gagal dalam kehidupan. Teruskan usaha, selagi nyawa masih ada. InsyaALLAH ALLAH akan memberikan sesuatu yang bermakna kepada anda. Bersangka baiklah kita kepada PENCIPTA kita.
Maka sebenarnya, bila hidup kita digegarkan dengan masalah, hendaklah kita rasa bersyukur. Tandanya, ALLAH masih lagi dekat dengan kita. Ujian adalah tanda kasih sayang dan perhatianNya kepada kita.
Mustahil anda suka senang sebentar di dunia, di akhirat yang kekal abadi nanti anda merana. Anda mahukan istidraj?

Ana yakin tidak..

Anda tenang sekarang?

Anda wajib untuk tidak berasa tenang jika anda berbuat dosa, dan anda berjaya. Sebab itulah, muhasabah diri itu penting. Untuk kita sentiasa periksa bagaimanakah hubungan kita dengan ALLAH SWT.

“Aku berdosa, tetapi aku berjaya….” Berhati-hatilah kita agar jangan sampai lafaz itu, atau lafaz-lafaz yang membawa maksud serupa itu terkeluar dari mulut kita.

Mari kita sama-sama duduk, dan bermuhasabah semula.

Tuesday, April 19, 2011

KEM MOTIVASI DAN JATI DIRI DI NURFA FARMSTAY AYER BALOI PONTIAN JOHOR


Pada 8hb April yang lalu ana bersama para fasilitator di Johor telah menguruskan kem motivasi dan jati diri untuk para pelajar SMK Ayer Baloi, Pontian. Program dijalankan selama 2 hari 1 malam di Nurfa Farmstay Pontian, Johor. Ana bersama beberapa orang fasilitator tiba agak lewat sedikit pada petang jumaat 8hb iaitu jam 3 petang. Para peserta terdiri daripada pelajar-pelajar tingkatan 3-5. Mereka dikategorikan sebagai pelajar “hard core”. Jadi kami para fasi memerlukan kesabaran yg agak tinggi untuk handle mereka. Kami berusaha yg terbaik untuk merubah mereka selaras dengan apa yg diharapkan oleh guru-guru yg menghantar mereka ke sini untuk “ditarbiyyah”. Kami para fasilitator tidak mampu untuk merubah mereka. Kami hanya membantu, berusaha dan melakukan yg terbaik. Namun, kuasa terletak di tangan Allah.
 Slot yang pertama adalah sesi taaruf para peserta bersama peserta yang lain dan para fasilitator. Para peserta juga ditekankan tentang konsep ukhwah sesama mukmin. Sesungguhnya setiap muslim yg mukmin itu bersaudara. Kami semua bersama-sama menyanyikan lagu Akrab Persahabatan yg dipopularkan daripada kumpulan Inteam. Pada waktu itu, ukhwah kami amat terasa.


Pada petangnya pula telah diadakan riadah. Pelbagai permainan dijalankan. Antaranya ialah bermain bola sepak dalam keadaan mata ditutup, sentuh lutut, dan Bahtera Kasih.

Pada malamnya pula, setelah kami solat maghrib dan isyak berjemaah serta mendengar tazkirah yg disampaikan oleh akhi Shoem, slot “membasuh” para peserta telah diadakan. Para peserta disedarkan tentang kewajipan menjadi anak yg baik kepada ibu bapa dan taat kepada perintah Allah. Pelbagai video-video yg berupa kesedaran insaniah ditayangkan kepada para peserta. Boleh dikatakan semua pelajar perempuan menangis. Pelajar lelaki pula hanya segelintir sahaja yg menangis. Pelbagai slot telah dijalankan oleh Cikgu Ismail dan beberapa fasilitator muslimin. Ana sangat tersentuh hati apabila tiba slot di mana para pelajar diminta menulis surat untuk ibu bapa mereka. Ada yg menulis surat dalam keadaan teresak-esak. Sebak menyaksikan gelagat mereka. Lebih-lebih lagi diiringi dengan background muzik yg agak menyentuh perasaan. Ana sendiri tak dapat bendung kesedihan. Nasib baiklah waktu itu suasana digelapkan. Hanya cahaya lilin yang menghiasi. Pelajar dibenarkan tidur pada jam 1 malam dan akan bangun qiam pada esoknya jam 4.30 pagi. Para fasilitator berkumpul untuk mendengar taklimat tentang perjalanan program keesokan harinya. Kami juga “diamanahkan” untuk melaksanakan solat taubat dan solat hajat agar diberi kekuatan dan dipermudahkan perjalanan program esok hari memandangkan kami para fasilitator terlalu kepenatan.

Pada keesokan harinya, setelah bersarapan dan beriadah serta mendengar tazkirah, kami menunaikan solat dhuha berjemaah di tengah padang. Setelah itu explorace dijalankan. Untuk aktiviti ini, para fasilitator dikehendaki menguruskan 5 checkpoint. Setiap checkpoint mempunyai password masing-masing.
Berikut merupakan 5 checkpoint yang harus disiapkan oleh para peserta:

-Kesan tinggalkan solat
-Nikmat hati
-Nikmat mata
-Manusia vs syaitan
-Rukun Faham

Setiap checkpoint haruslah diselitkan input oleh para fasilitator. Beberapa tugasan juga diberikan kepada para peserta. Ana ditugaskan untuk menjaga checkpoint Nikmat Hati. Dalam checkpoint tersebut, ana memasukkan kicap ke dalam air jernih di dalam  cawan. Dan setiap titisan kicap dilambangkan sebagai maksiat-maksiat yg biasa  dilakukan oleh manusia di muka bumi. Tugasan yg ana berikan kepada mereka adalah masing-masing dikehendaki memberikan “ibrah” daripada aktiviti tersebut. Di checkpoint tersebut juga ana selitkan satu slot yg dinamakan “tajdid hati”. Mereka dikehendaki memejamkan mata sambil mengikuti alunan zikrullah. Kemudian ana menerangkan tentang nikmat hati dan konsep “Dua Cinta” kepada para peserta. Yang terakhir sekali mereka dikehendaki berikrar untuk melakukan perubahan diri ke arah yg lebih baik. Dalam kelima-lima kumpulan, terdapat seorang ahli daripada kumpulan United Muslimah, bernama Syahira menangis teresak-esak sewaktu ana menjalankan slot “tajdid hati” kepada kumpulan tersebut. Syahira menerangkan bahawa hatinya amat tersentuh dan berazam untuk berubah. Alhamdulillah…. Kesyukuran yg tidak terhingga ana panjatkan untuk Ilahi…


Setelah makan tengah hari, peserta dikehendaki mengemas barang-barang dan membuka khemah serta menyiapkan diri untuk solat zohor berjemaah. Selepas solat, program dikendalikan oleh cikgu Ismail. Slot yg terakhir adalah perpisahan antara para fasilitator dan peserta. Kem Komander iaitu akhi Shoem mewakili para fasilitator memberikan ucapan dan amanat terakhir. Sebelum berpisah, kami sempat mengambil gambar dan akhir sekali, majlis  bersurai. Kami berasa puas walaupun agak penat. Kami pulang dengan harapan segala usaha kami bermanfaat kepada adik-adik. Ayuh sama-samalah kita mendoakan agar mereka mampu dan berusaha berubah ke arah yg lebih baik serta memperkukuhkan jati diri islam yg sebenarnya ada dalam diri mereka yg masih belum disingkap.

BERSAMA BANGKIT UNTUK UMMAH !

Monday, April 18, 2011

Aktiviti Masa Cuti...


Hmm.. ana tak tau la nak post apa.. rasa macam nak post sesuatu..tapi apa ye??
Sebelum cuti hari tu macam-macam plan ana buat.. tapi, tak semua dapat dibereskan. Semua separuh jalan..
hehehe.. Itulah dia ragamnya kalau duduk kat rumah. Macam ni la jadinya..layan kucing..bual2 dgn nenek..macam2 cerita..pagi siapkan arapan subuh..kemas rumah..2 hari sekali basuh baju.. then masak tengah hari.. petang tolong mak kat kedai makan..malam plak ajar tusyen..  Dulu masa kat asrama pun sama. 5 tahun ana duduk di asrama. tiap kali balik rumah mesti kerja sekolah tak siap..sebab mood study hilang..hehe.
tapi kali ni ana balik rumah, nak study apa?? takde pun urusan akademik.. Cuma perlu mantapkan tarbiyyah diri ana sendiri ni ha...ni plan cuti ana..
 • Ambil MUET
 • Habiskan baca buku Asas-asas Islam
 • Research pasal pertubuhan ****** di Malaysia (x bleh mention di sini hehe)
 • Sambutan Hari Keluarga
 • Sambut birthday mak 23 April ni
 • Mengajar tusyen sekolah rendah dan menengah
 • Istikharah............. (T_T)
 • Buat ringkasan buku Maza Yakni (Apa Ertinya Saya Menganut Islam) untuk dibentangkan kepada akhawat2 usrah
 • Uruskan program2 motivasi dan kepimpinan untuk pelajar2 sekolah
 • Perbincangan "perancangan hidup" bersama mak dan abah
 • Mantapkan bahasa Arab
 • Belajar buat kek (^_^)
 • Imam muda
 • Aktifkan blog


Hmm..itulah antara perancangan masa cuti ana.. ada yg dah selesai..ada jugak yg separa selesai..
Ada jugak yg tak start langsung.. ana harap semua ni ana dapat selesaikan sebelum cuti habis..
sahabat2, doakan urusan ana dipermudahkan ye.. =)
Setakat ini sahaja.. maas salamah wa ilalliqa'..
(^_^)

Friday, April 1, 2011

OPERASI KHIDMAT MASYARAKAT : “MAHASISWA BERSAMA MASYARAKAT” ANJURAN KELAB IKATAN MAHASISWA DINAMIS UITM KEDAH


            Setelah mempersiapkan diri dan bersarapan pagi kami berkumpul di masjid untuk slot yang kedua iaitu “Expresi Dirimu” (explorace). Setelah warm up kami dibahagikan kepada 5 kumpulan oleh akhi Rasydan. Kami akan bergerak ke 5 checkpoint iaitu pembuatan wau, ternakan ayam, bengkel membuat kuih tradisional, ternakan ikan keli dan rumah berlandskap. Ana dan kak Jannah terpaksa berpisah memandangkan ana tak reti bawa motor (kalau bawa kereta boleh la hehe) dan keluarga angkat kami pula tidak mempunyai motor. Justeru kami terpaksa berpisah dan ana digandingkan bersama kak Asmira (handal jugak merempit hehe).  Ahli kumpulan kami diberi nama “Wau !” dan kami mencipta trademark kumpulan kami yg juga diselitkan dengan perkataan “Wau !”. Kebetulan, checkpoint pertama kami di tempat pembuatan wau. Macam-macam kerenah ahli kumpulan ana dalam mencari tempat melalui petunjuk yg diberikan. Sepanjang melalui kampung, ana seolah2 seperti rusa masuk kampung. Walaupun ana duduk di kampung, namun ana tak pernah menyaksikan pemandangan perkampungan sawah padi yg cukup indah terbentang luas di hadapan mata. Di Johor tak jumpa pemandangan sebegini indah. Dengan burung-burung putih beterbangan, lakaran awan biru yg cukup mempesona, angin sepoi-sepoi.. MasyaAllah. Subhanallah. Tak henti-henti lidah ana mengucapkan syukur atas nikmat kurniaan Ilahi yg tiada tandingannya. Inilah kali pertama ana sampai di kedah (utara) dan inilah juga kali pertama ana menyaksikan keindahan sawah di hadapan mata. Ingin sahaja ana berlari ke tengah sawah. Ada juga yang mengatakan ana “jakun” sebab macam la tak pernah tengok sawah. Memang pun. Memang ana tak pernah tengok secara live. Sampai di checkpoint pertama, kami dikehendaki menjawab soalan yg diberikan iaitu “apakah kaitan wau dgn kehidupan kita sebagai seorang Islam”. Setelah menjawab, kami ditugaskan untuk membuat wau. Namun, kami tidak sempat untuk menyiapkan wau dalam masa yg diberikan.Setelah lama menunggu, kami dibenarkan untuk melawat kolam ternakan ikan keli. Ana kira ada lah dalam 3 ke 4 buah kolam. Sementara melawat kami diberi penerangan oleh akhi Zakaria tentang ternakan ikan keli. Barulah ana tahu, sengat ikan keli bukan berada dimulutnya, tetapi di celah sayapnya. Menurut akhi Zakaria, dia telah terkena sengat sewaktu memegang ikan keli disebabkan tidak memakai sarung tangan yang telah disediakan. Ha tu laa..nak sangat challenge abg Asri tu buat apa.. dia tu dah biasa.. ha kan dah kena sengat.. hehe. Setelah itu kami diberikan tugasan untuk mengalihkan ikan keli yg berada di dalam bakul untuk dimasukkan ke dalam tong biru yg disediakan. MasyaAllah…macam mane ni???? Kalau terkena sengat macam mana??? Ohh tidak !!! 
Ana kalau setakat siang ikan boleh la..sebab dah mati.. ini kena pegang ikan keli hidup-hidup. Dah la ikan tu ada sengat. Dalam tidak rela dan terpaksa, ana cuba jugak dalam ketakutan memandangkan “dipaksa” oleh akhi Zakaria. Akhi kata, tarbiyyah tu namanya. Hehe. Betul tu akhi, tarbiyyah tu.. =) ana menjadi orang yang last skali memegang ikan keli tersebut. Alhamdulillah, berjaya. Hmm boleh tahan berani jugak ana ni rupanya. (bangga2..hehe..)
 penerangan oleh akhi Zakaria..

Selesai menyiapkan tugasan, kami beransur ke checkpoint yang terakhir iaitu rumah berlandskap. Kami diberikan jamuan terlebih dahulu sambil mendengar “ceramah” yg diberikan oleh Dato’ dan Datin pemilik rumah tersebut. Tugasan kami yang terakhir adalah menyenaraikan 10 nama jenis pokok yang terdapat di rumah tersebut dan menerangkan bagaimana pertanian boleh menjadi ibadah. Setelah selesai, kami kembali berkumpul di masjid dan pulang ke rumah masing-masing.


            Pada petangnya telah diadakan sukan rakyat di surau yang tidak jauh jaraknya dari masjid. Para peserta OPKIM berkumpul bersama keluarga angkat masing-masing. Pada waktu ini mak dan ayah angkat  ana tidak dapat hadir memandangkan ada aulawiyat lain yang perlu diuruskan. Jadi, tak dapat lah ana join pertandingan mengupas bawang ( sedih la jugak hehehe ). Pelbagai acara telah diadakan. Antaranya sepak bola badminton(ana lupa apa nama permainan ni),kupas bawang, boling kelapa, tarik upih dan kukur kelapa. Macam-macam keletah para peserta semasa sukan rakyat ini berlangsung. Kenangan yang sukar dilupakan.


Pada malamnya pula, usai solat maghrib dan isyak berjemaah di masjid, tibalah acara yang dinantikan iaitu “Malam Seribu Kenangan”. Pelbagai persembahan telah diadakan oleh penduduk kampung dan mahasiswa mahasiswi UiTM sendiri. Antaranya ialah berbalas pantun, berzanji, marhaban, nasyid, lakonan dan sajak. Ana dan beberapa mahasiswi UiTM juga tidak terkecuali. Kami menyampaikan persembahan nasyid ; dua buah lagu iaitu Demi Matahari dan Teman Sejati. Untuk lagu Demi Matahari, kami tidak menyanyi. Hanya menunjukkan gaya  dan meminta semua hadirin bangun dan mengikuti gerak laku kami. Lagu ini biasanya ana mainkan semasa menjalankan program-program motivasi untuk pelajar-pelajar sekolah rendah dan menengah dengan menyuruh pelajar-pelajar mengikut gerak laku kami (para fasilitator) di hadapan. Lagu ini sebenarnya dipetik daripada Surah As-Shams yang bermaksud matahari. Lagu ini juga mengetengahkan kita mengenai kehebatan kuasa Allah dengan menciptakan langit dan bumi serta seisinya yang tiada satu pun yang sia-sia. Subhanallah…
Persembahan kedua kami pula ialah lagu Teman Sejati. Memandangkan lagu ini nampak biasa dan ana kira semua orang mungkin tahu, kami merancang untuk membuat sedikit kelainan iaitu dengan menambah suatu kisah tentang ukhwah. Pada saat-saat akhir baru timbul idea. Dan on the spot time tu jugak ana menceritakan suatu kisah mengenai ukhwah yang ana garap ceritanya daripada buku Fanzuru (Maka Lihatlah) oleh Hilal Asyraf yang belajar di University of Yarmouk, Jordan (buku tu ana pinjam daripada sahabat baik ana, Fathiah Ruhana). Walaupun persembahan yang kami buat pada malam itu tidak seperti perancangan awal, namun kami puas..  =)
Alhamdulillah… yang paling ana tersentuh adalah apabila Ustaz Hadi membuat persembahan sajak yg ana kira secara spontan rasanya. Sangat-sangat menyentuh hati.. ana tertarik dengan statement last skali yang disampaikan oleh ustaz iaitu.. “wahai adik-adikku, inginku pegang tanganmu, inginku pimpin jiwamu, agar dikau bakal menjadi generasiku,yang mampu melaungkan takbir Allahu Akbar! Allahu Akbar! Sambil memegang panji-panji Islam, berlari….menuju ke destinasi.. Kerana itulah, aku… seorang… hamba...”
Ahsanta ya ustaz..mabruk alaik !  =)


Selepas itu kami menikmati jamuan. Pada waktu itu ana duduk bersama Fareeza. Kami berbual-bual. Ana melihat jam di tangan. Waktu menunjukkan pukul 12.03 pagi. Birthday akhi Manan. Akhi Rasydan ada beritahu ana birthday akhi Manan pada 26hb Mac, sejak sebelum kami pergi OPKIM lagi. Sedang ana dan Fareeza berbual sambil makan, akhi Manan datang menegur kami,  “Macam mana Fareeza, overall ok??”  Fareeza jawab “ok”. “Tasya, ok??” Ana angguk je. Nak je ana wish birthday time tu jugak. Tapi ana batalkan niat sebab ana rasa pasti akhi Rasydan atau AJK IMAN yang lain akan membuat kejutan untuk akhi Manan. Kalau ana wish time tu, tak surprise la nanti kan..hehe. Setelah akhi Manan berlalu pergi, ana beritahu Fareeza bahawa hari ni birthday akhi Manan.  Setelah siap menikmati jamuan, majlis bersurai. Semua dibenarkan pulang kecuali peserta-peserta OPKIM dikehendaki berkumpul di masjid kerana ada sedikit taklimat ringkas untuk perjalanan program keesokan harinya. Setelah akhi Manan memberi taklimat ringkas, akhi Zakaria meminta akhi Manan untuk keluar sebentar kerana ada sedikit teguran untuk akhi Manan. Akhi Zakaria memberitahu kami bahawa hari ini birthday akhi Manan. Tidak lama selepas itu kami sama-sama menyanyikan lagu “selamat” untuk akhi Manan. Akhi Rasydan tampil memberi hadiah hari jadi kepada akhi Manan sempena hari ulangtahun kelahirannya yang ke-20 sambil mereka berpelukan. Akhi Manan diminta memberi sedikit ucapan ringkas. Beliau mengharapkan  agar kami para peserta OPKIM dapat melakukan yang terbaik untuk program kali ini yang berada di bawah kelolaannya buat julung kalinya beliau mengendalikan program sebegini besar sebagai pengarah projek. Baginya, itulah hadiah yang amat berharga buatnya. =)


            Keesokan harinya, kami sama-sama bergotong royong membersihkan kubur, surau dan masjid. Ada juga yang terlibat dengan aktiviti memasak. Dalam pada masa yang sama, ukhti Mariam dan beberapa AJK IMAN terlibat dengan Education in Islamic Version.


beberapa muslimin sedang membersihkan kubur..
Pada tengah harinya, kami menikmati jamuan tengah hari. Sebelum makan,ana duduk berbual bersama adik-adik angkat ana (yg bukan kategori adik angkat pun ada yg join sekali.. ). Seronok berbual dengan mereka. Ada yang bertanya, “akak, seronok tak masuk universiti??”. “akak, cikgu ada rotan tak kalau tak siap kerja rumah??” “akak, tak rindu mak ayah akak ke??”.  Hmm macam-macam soalan. Penat jugak ana nak menjawab. Tapi tak mengapa, demi adik-adik. Entah-entah, dulu ana kecil-kecil pun begitu agaknya.. Sempat juga ana main teka-teki dengan mereka. Siapa dapat jawab ana akan bagi coklat. Coklat tu memang ana dah sediakan sebelum pergi program lagi. Sebab ana tahu, pasti akan jumpa ramai kanak-kanak. Ana tanya mereka tentang soalan-soalan mudah seperti rukun Iman dan rukun Islam,berpuasa, solat, berbakti pada ibu bapa.. Seronok ana menyaksikan keletah mereka apabila mereka berebut-rebut nak jawab soalan sebab nak dapat coklat.Akhi Rasydan yang sedang berada di meja urusetia pada ketika hadirin sedang menikmati jamuan tengah hari pada ketika itu dikelilingi kanak-kanak. Semua nak bercakap di mikrofon. Comel sekali. Sungguh pelbagai keletah mereka. Ada yang menyanyi lagu “alif ba ta”.. ada juga yang tak sudah-sudah memberi salam dan mengucapkan hello.. yang paling ana tak tahan apabila ada yang menyanyikan lagu “hepy birthday” untuk akhi Manan. Yang paling comel tu ada seorang yang nyanyi “Abang Manan to you..”. Comel sangat-sangat suara dia. Sepatutnya dia kena nyanyi hepy birthday to you..tapi bila akhi Rasydan sebut “abg manan”, terus budak tu nyanyi “abg manan to you..”. MasyaAllah, comel sangat. Waktu tu, semua hadirin termasuk para ibu dan ayah turut tergelak dengar suara budak tu menyanyi untuk akhi Manan. (^_^)
Lepas makan, ana sempat memberi sedikit kenangan kepada adik-adik ; bookmark yang ana buat sebelum pergi OPKIM, sebagai tanda kenangan. Setelah itu kami pulang ke rumah keluarga masing-masing untuk mengemas barang untuk pulang.Petang bertamu. Majlis perasmian penutup diadakan. Waktu itu, hujan renyai-renyai. Entahlah, tak tahu kenapa pada waktu itu, ana terasa sangat sebak. Namun, ana tahan. Lagi-lagi apabila mendengar ucapan daripada pengarah projek sendiri. Ana tertarik dengan ucapan akhi Manan yang berbunyi,

“Cuba kita relatekan, kehidupan kita yang 3 hari ni, dengan kehidupan kita yang sebenar. Bagaimana ukhwah dan hubungan antara kita ini perlu, sesama umat Islam..tidak kira kita ini seorang yang berpangkat tinggi..tidak kira kita ini seorang yang berpengetahuan tinggi..ataupun hanya seorang petani..tetapi kita di sisi Allah hanyalah hamba. Sama. Allah tidak akan membezakan antara kita kecuali dengan iman dan taqwa kita.. dan kita ini diikat oleh Allah Subhanahu Wata’ala dengan Islam dan ikatan silaturrahim iaitu ikatan persaudaraan sesama Islam..”.


Ahsanta akhi Manan.. =)
Ana tak tahu kenapa, ana terasa sebak sangat nak berpisah dengan mak dan ayah. Yelah, ana first time sampai utara. Sorang. Tiada saudara mara di sini. Selama satu sem ana di sini, tak pernah balik langsung. Cuti sem ni jelah ana bakal pulang ke kampung halaman. Ayah angkat kata, “anggap kami seperti keluarga sendiri. Kalau ada masalah, boleh datang sini. Ada masa free datanglah sini. Kalau rasa jauh nak balik johor, mira boleh balik sini. Kalau rasa tiada tempat mengadu, kami ada. Ayah dengan mak dah anggap mira macam anak kami sendiri..”. perkenalan yang hanya seketika terasa sangat bermakna.   Ana cuba tahan air mata daripada mengalir. Ditambah pula rasa rindu yang teramat pada keluarga ana di kampung.. Ana cuba juga untuk bertahan. Tapi entahlah...tak boleh. Ana tak nak menangis. Malu la nanti mata merah. Miratasya, relax2..cool pliz..kuat la sikit.. Ish. Tetap tak boleh. Ape la ana ni. Sikit pun nak nangis.. =(Majlis diteruskan dengan beberapa ucapan, perasmian penutup, pemberian cenderahati dan sesi fotografi peserta bersama keluarga angkat masing-masing.
Sekitar majlis penutupan OPKIM..
ucapan peserta dan AJK..

 Bersama adik-adik.. (^_^)


 Ana dan kak Jannah menyerahkan cenderahati kepada mak dan ayah..

 
Ana dan kak Jannah bersama mak dan ayah.. 
Sesungguhnya, segala pengalaman dan detik-detik manis sepanjang mengikuti OPKIM sukar untuk ana lupakan. Semoga segala pengalaman, pengajaran dan tarbiyyah yang diperoleh dapat digarap bersama oleh semua peserta OPKIM di samping menyusuri kehidupan alam remaja kampus yang tak mungkin dapat kita ulangi buat kedua kalinya. Mana yang baik kita jadikan pedoman dan pengajaran. Mana yang kurang baik kita jadikan sebagai kayu ukur dan batu loncatan untuk kita memperbaiki segala khilaf dan kekurangan ke arah melakar kualiti kehidupan yang lebih syumul sebagai umat Islam. Setakat ini sahaja yang dapat ana coretkan. Asif seandainya ada kekurangan. Jazakumullahu khairan kathira.. Sehingga bertemu lagi.. Maas salamah wa ilalliqa’.. 

“Bersama bangkit untuk ummah !”